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February 7, 1937
Lucie Richardson
34 Brock Cr.
Kingston, Ontario
K7K 5K8

Col. I Fleming
Base Commander
CFB Kingston

Kingston, Ontario
Dear Colonel Fleming:

It is my intention to do a door-to-door survey and/or

petitibn in Fort Henry Heights regarding:

(1) The exclusion by Pittsburgh Township Council of PMQ
residents in a recent survey about a proposed recreation
centre.

(2) How the PMQ residents feel about a recreation centre.

(3) Involvement of parents in studies which could alter the

DND school system, school closings, etc.

In light of new access regulations for DND property, I would
like a written response as to how these regulations will be

ex¢ércised in regards to the above actions on my part. Only

spouses and not mili+ary members will be asked to sign a

petition.

Yours truly,

Lucie Richardson
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'2;}%ebruary 1987

Lucie Richardson
34 Brock Crescent
Fort Henry Heights
Kingston, Ontario
K7K 5K8

Dear Lucie Richardson:

I refer to your letter of 7 February 1987, and my interim reply
to you of 11 February 1987.

In your letter of 7 February 1987, you expressed your intention
to do a door-to-door survey and/or petition in Fort Henry Heights
regarding:

a. the exclusion by Pittsburgh Township Council of PMQ
residents in a recent survey about a proposed recre-
ation centre;

b. how the PMQ residents feel about a recreation centre; and

¢. involvement of parents in studies which could alter the
DND school system, school closings, etc.

You requested a written response as to how the Defence Controlled Access
Area Regulations would be exercised in regard to your intended actions.

Your letter, however, did not provide a copy of the said survey
and/or petition, nor did you state the purposes for which you desire to
conduct the survey and/or petition or the use you would make of the
results thereof.

Unfortunately, without this information, I cannot responsibly
respond to your request.
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I would, however, like to draw to your attention the provisions
of the recently-amended article 19.44 of the Queen's Regulations and
Orders for the Canadian Forces which may be relevant to your request, in
particular the definition of political canvassing contained therein. In
addition, I have also attached a copy of Canadian Forces Administrative
Order 19-8 which may also be relevant.

I trust the attached is of some assistance to you.

Yours truly,

Fleming
Colonel
Bake Commander

Enclosures: 2



ARTICLE 19.44 — POLITICAL ACTIVITIES AND CANDIDATURE FOR OFFICE

REVOKE article 19.44, and
SUBSTITUTE revised article 19.44 as follows:

“19.44 — POLITICAL ACTIVITIES AND CANDIDATURE FOR OFFICE

(1) For

(a)

(b)

(c)

(d)

the purpose of this article:

"political meeting' means a meeting which is planned
for a specific time and place and which is designed to
promote some specific political action by those
attending;

"political speech" means a speech, the purpose of
which is to promote some specific political action by
those to whom it is addressed;

"political canvassing' means an activity by which an
individual approaches another individual to gain
support for the election of a candidate for federal,
provincial or municipal office or to gain support for,
or to encourage some action in support of, the
maintenance or change of a policy that is the
responsibility of government at the federal,
provincial or municipal level; and

"political advertising" means advertising, the purpose
of which is to gain support for the election of a
candidate for federal, provincial or municipal office
or to gain support for, or to encourage some action in
support of, the maintenance or change of a policy that
is the responsibility of government at the federal,
provincial or municipal level.

o



- 2 =

ARTICLE 19.44 - POLITICAL ACTIVITIES AND CANDIDATURE FOR OFFICE (Cont'd)

(2) Except as otherwise authorized under the Canada Elections
Act, R.S.C. 1970 (1st Supp.), c.l4, or any other statute of the
Parliament of Canada, a commanding officer shall ensure that any
activity that takes place at a base or other unit under his
command does not affect the actual or perceived political
neutrality of the Canadian Forces and, in particular, no
commanding officer shall:

(a) except as provided in (5) of this article, allow a
political meeting to be held or a political speech to
be delivered at the base or other unit; or

(b) allow the display of political advertising anywhere at
the base or other unit in areas exposed to public
view; or

(¢) except as provided in paragraphs (3) and (4) of this
article, allow political canvassing or the
distribution of political advertising, other than by
mail, anywhere at the base or other unit; or

(d) except as provided in paragraphs (4) and (5) of this
article, allow the making of public statements on
matters of political controversy or issues of
government policy and administration at the base or
other unit.

(3) A commanding officer shall permit political canvassing and
the distribution of political advertising to individual married
quarters during the period between the date of the issue of
writs for election and polling day, inclusive, by qualified
candidates for elected public office at the federal, provincial,
or municipal level or their agents if, having regard to security
requirements, the canvassers or distributors can be given access
to the married quarters.

(4) The Chief of the Defence Staff may authorize the broadcast,
through Canadian Forces broadcasting facilities, of free-time
political broadcasts.

(5) 1In exceptional circumstances, and where no practical
alternative location can be found, the Minister may authorize
the use of a defence establishment or any part thereof for the

conduct of a political meeting or the delivery of a political
speech.

./3
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ARTICLE 19.44 - POLITICAL ACTIVITIES AND CANDIDATURE FOR OFFICE (Cont'd)

(6)

(7)

(A)

(B)

No officer or man of the Regular Force shall:

(a)

(b)

(c)

take an active part in the affairs of a political
organization or party; or

issue an address to electors, or announce himself or
allow himself to be announced as a candidate, or
prospective candidate, for election to the Parliament
of Canada or a provincial legislature; or

except with the permission of the chief of the Defence
Staff, accept an office in a municipal corporation or
other local government body or allow himself to be
nominated for election to such office.

No officer or man shall organize or take part in a
political or party meeting on a defence establishment.

NOTES

Examples of meetings or speeches which might be considered
to be political meetings or political speeches are those
which are designed to:

(1)

(ii)

(iii)

solicit votes for a candidate in a federal, provincial
or municipal election; or

solicit funds to support a candidate in a federal,
provincial or municipal election or a political party;
or

organize a lobby to maintain or change public policy
at the federal, provincial or municipal level.

An example of a meeting or speech which might not be
considered to be a political meeting or a political speech
is a meeting or speech which is designed to impart
information but which does not require or expect any
specific solicited political action to follow as a result.".



CFAO 19-8

CANVASSING — DEFENCE
ESTABLISHMENTS

General

1. Except as provided in paras 2 and 4, no canvassing,
soliciting or collecting of moneys shall be permitted within
a defence establishment.

Charitable Organizations
2. Canvassing is permitted for:

a. acampaign on behalf of a DND accredited organization
such as the United Fund in conducting charitable
appeals; and

b. the selling of poppies in connection with Remembrance
Day.

3. Where separate United Fund appeals are conducted by
Protestant, Roman Catholic and Jewish organizations, each
denomination shall be given equal assistance in conducting
its campaign.

4. A base commander may authorize a campaign, within
married quarters only, for charitable purposes on behalf of
nationally or locally recognized organizations other than the
type described in para 2, provided the canvasser is appointed
and identified by the charitable organization involved.

DND Endorsement of Product or Organization

5. The only group insurance and investment plans that are
endorsed and supported by DND are:

a. the Service Income Security Insurance Plan (SISIP):

b. the Service Registered Retirement Savings Plan
(SRRSP); and

c. CANEX non-public fund sponsored automobile and
property insurance plans.

6. It is imperative that all life insurance and investment
companies receive fair, impartial and equitable considera-
tion, therefore, no company or organization shall be given
DND endorsement or support, either direct or implied. In
this respect it is emphasized that the DND commitment in
para 5 is an endorsement of the product and not of any
company or organization that underwrites or administers the
plans.

7. In any official correspondence or communication con-
cerning the activities of a company on a Canadian Forces
establishment, it shall be indicated that reference made to
this particular company does not imply endorsement or sup-
port by DND. Where it is considered desirable to inform
personnel of the availability of a life insurance plan or
investment opportunity, simple notices not forming part of
official orders should be published in the following terms:

Ch/Mod. 8/80

OAFC 19-8

- DEMARCHAGE DANS LES
ETABLISSEMENTS DE LA DEFENSE

Généralités

1. Sous réserve des paragraphes 2 et 4, aucune quéte,
sollicitation ou perception d’argent n’est autorisée dans les
établissements de la Défense.

Organismes de charité
2. Le démarchage est permis s’il s’agit:

a. d’une campagne menée par un organisme reconnu par
le MDN, tel que la Fédération des oeuvres de charité;
et

b. de la vente de coquelicots a 1'occasion du Jour du
souvenir.

3. Laou il existe une fédération distincte des oeuvres de
charité dirigée par une association protestante, catholique ou
juive, on doit accorder la méme aide a chaque groupe, pour
lui permettre de mener sa campagne a bonne fin.

4. Dans des cas autres que ceux énumérés au paragraphe
2. un commandant de base peut autoriser une campagne ne
touchant que les occupants de logements familiaux, a des
fins charitables et pour le compte d’organismes nationaux ou
locaux reconnus, pourvu que les démarcheurs soient
recrutés et munis d’une piece d’identité par les organismes
de charité en cause.

Endossement de produits ou d’organismes par le MDN

5. Les seules assurances collectives ou le seul régime de
placement endossés et appuyés par le MDN sont:

a. le Régime d’assurance-revenu militaire (RARM);

b. le Régime enregistré d’épargne-retraite militaire
(REERM); et

c. les régimes d’assurance-habitation et d’assurance-
automobile garantis par les fonds non publics et offerts
par 1'Economat.

6. 1l est d’importance vitale que toutes les compagnies
d’assurance-vie et les compagnies de placement regoivent
un traitement juste, impartial et équitable; en conséquence,
le MDN n’endossera ou n’appuiera aucune compagnie ou
aucun organisme, soit directement ou implicitement. A cet
égard, nous insistons sur le fait que I'endossemeni du MDN
dont il est question au paragraphe 5 est une endossement du
produit et non d’une compagnie ou d’un organisme qui
garantit ou administre les régimes.

7. Dans les lettres ou communications officielles au sujet
des activités d’une compagnie au sein d’un établissement
des Forces canadiennes, on doit indiquer que le fait que le
MDN mentionne une compagnie particuliecre ne signifie
aucunement qu’il I'endosse ou I'appui. Lorsque I'on juge
souhaitable d’informer le personnel de la disponibilité d’un
régime d’assurance-vie ou de placement, on doit publier un
simple avis ne constituant pas un ordre officiel, libell¢ de la
fagon suivante:



-

CFAO 198

“Information and material received from insurance and
investment companies is available in the orderly room
for interested personnel. Publication of this Notice
does not imply endorsement or support of this product
by DND.™

Insurance and Investment Companies

8. A base commander may grant permission to represen-
tatives of life insurance companies and investment compa-
nies to enter his base, station, unit or other element but only
if a room can be set aside where the representatives may
conduct their business. Such representatives shall not be
permitted to enter living quarters, messes or places of duty
to conduct their business. Notices, not forming part of
official orders, may be posted at the base, station, unit or
other element notifying the places and times personnel may
contact a representative and specifying that the notice does
not imply endorsement or support of the product by DND.

Lectures and Briefings

9. The base commander may invite suitably qualified
civilians to conduct lectures or briefings on insurance and
investments when he feels that such presentations will aid
personnel in developing sound personal financial plans. The
lecture or briefing must be objective and must not promote
or solicit sales of any particular company’s products or
services. Attendance at such presentations should be on a
voluntary basis.

10. The lectures mentioned in para 9 are separate and
distinct from those conducted as part of the Financial Coun-
selling Program referred to in CFAO 56-31, Financial Coun-
selling Program.
(©) 1605-19-8 (D Comp D)
Issued 11 Apr 80
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“Le personnel intéressé peut se procurer au bureau
d’administration les renseignements et la documenta-
tion fournis par les compagnies d’assurance-vie et de
placement. La publication du présent avis ne signifie
aucunement que le MDN endosse ou appuie ce pro-
duit.”

Compagnies d’assurance-vie et de placement

8. Un commandant de base peut autoriser les représen-
tants des compagnies d’assurance-vie et de placement a
pénétrer dans sa base, sa station, son unité ou autre élément,
a condition qu’une piece soit mise a la disposition de ces
représentants pour leur permettre de vaquer a leurs affaires.
I leur est cependant interdit d’entrer dans les logements,
mess et lieux de travail. Des avis, distincts des ordres offi-
ciels, peuvent étre affichés a la base, a la station, a I'unité
ou a tout autre ¢élément, pour informer les militaires de
I’endroit et de I'heure ou ils peuvent aller voir chaque repré-
sentant, et doivent préciser que I’avis en question ne signifie
pas que le MDN endosse ou appuie le produit.

Conférences et séances d’information

9. Le commandant de la base peut inviter des civils com-
pétents a donner des conférences ou a tenir des séances
d’information sur I'assurance-vie et les placements lorsqu’il
juge que ces exposés aideront les militaires a établir un
budget personnel équilibré. Les conférences et exposés doi-
vent étre objectifs et ne doivent pas promouvoir la vente des
produits ou services d’une compagnie ni solliciter des clients
¢ventuels. La présence a ces exposés doit étre facultative.

10. Les conférences mentionnées au paragraphe 9 sont dis-
tinctes de celles qui ont lieu dans le cadre du Programme de
conseils en matiere financiere dont il est question a I'OAFC
56-31, Programme de conseils en matiere financiere.

(@] 1605-19-8 (DDR)
Publiée le 11 avril 1980
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